Protetica dentara | Fatete dentare

Servicii Novora

Protetică

Protetica este una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei dentare ce se ocupă cu reconstrucția dinților prin fațete, coroane, punți dentare dar și proteze totale sau parțiale, proteze cu sisteme speciale sau proteze pe implanturi.
Protetică
Coroana Dentara

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara si au rolul de a reda functionalitatea unui dinte distrus de carie sau fractura. De asemenea, reface si functia estetica a acestuia , mai ales cand vorbim despre dinti din zona frontala. Pot fi realizate atat pe dintii naturali cat si pe implanturi.

Coroana dentara pe implant

Dintre recomandarile noastre, materialele estetice si biocompatibile cel mai des utilizate pentru coronae dentare unidentare sau punti dentare mici(pana la 3 dinti) si cu rezultate pe termen lung sunt ceramica presata E-max, zirconiul monolitic, realizat prin tehnica digitala CAD/CAM si ceramica pe suport de zirconiu . Pretul coroanelor dentare variaza in functie de materialul din care sunt confectionate.

Cad Cam

Coroanele pe implanturi

Coroanele pe implant sunt dispozitive protetice confectionate din diferite materiale si fixate in implant prin cimentare pe un bont protetic implantar sau prin insurubare direct in implant. Bontul protetic este suportul pe care se cimenteaza sau insurubeaza coroana si este o structura aparte acesteia.

Materiale din care se pot realiza coroane dentare:

  • Coroane dentare integral ceramice sunt realizate exclusiv din ceramică , fiind destul de greu de deosebit de dintele natural, datorită culorii şi a transparenţei .Au avantajul că elimină eventualele reacții de respingere sau apariţia inflamaţiilor gingivale, adica sunt biocompatibile cu organismal pacientului.. Prin tehnicile rapide de cimentare, coroanele dentare de ceramică devin foarte rezistente și pot fi păstrate si zeci de ani.
  • Coroanele dentare metalo-ceramice se compun dintr-un schelet metalic de susţinere, care asigură rezistenţa, şi stratul de ceramică ce îl va îmbrăca.
  • Coroane dentare ceramice pe suport de zirconiu restaurează atat dinții frontali, cât și dinții posteriori(molarii) fiind realizate prin tehnologie computerizată, ceea ce asigura o precizie maxima. Zirconiul este un material foarte rezistent și estetic, alb, care imită cel mai bine culoarea şi translucenţa dintelui, care nu provoacă alergii, este biocompatibil și bioinert. În plus, respinge acumularea plăcii bacteriene, este foarte rezistent, este lipsit de conductivitate electrică şi nu corodează în timp. Totodată, zirconiul reprezintă baza sau suportul peste care se modeleaza ceramica.
Coroana dentara ceramica

Avantajele coroanei dentare

  • Refacerea dintelui din punct de vedere estetic și funcțional 
  • Timpul scurt de realizare a coroanei dentare care poate fi in jur de 7 zile, in functie de materialul ales. Coroanele realizate din zirconiu sau ceramica se executa mult mai repede, deoarece se realizeaza prin tehnologie computerizata .
  • Obișnuirea cu coroanele dentare se realizează extrem de rapid, datorită volumului mic al lucrării.

Dezavantajele coroanei dentare

  • Necesită șlefuirea dintelui în cazul în care se confecționează pe dinți naturali, operație ce duce la pierderea unei mari cantități de țesut dentar sănătos și chiar la devitalizarea dinților. Nu este nevoie de șlefuire în cazul pivoților dentari sau a implanturilor dentare.

Cum intretinem coroanele dentare?

Pentru ca lucrarile dentare sa aiba o durata cat mai lunga de viata, este foarte important felul in care sunt ingrijite. Metodele de ingrijire si intretinere trebuie intreprinse pe tot parcursul vietii, imediat dupa ce coroana sau puntea dentara au fost fixate definitiv.

1.Igiena dentara este cel mai important aspect al intretinerii lucrarilor dentare. Indiferent de materialul din care suntconfectionate,vor avea o durata foarte scurta de viata in lipsa igienei bucale corecte.

Dupa fiecare masa, la nivelul marginii gingivale a dintilor, se acumuleaza placa dentara. In lipsa unei indepartari eficiente a acesteia printr-un periaj corect, se pot produce o serie de reactii :

  • La inceput, gingia de la nivelul coroanelor dentare se inflameaza, isi schimba culoarea si incepe sa sangereze.
  • Apoi, sufera un fenomen de retractie gingivala care produce o imagine extrem de inestetica la nivelul coroanelor dentare.
  • In faze mai avansate, microbii din placa dentara pot patrunde sub coroane, dizolvand cimentul de lipire si producand reactii ireversibile dintilor de sub lucrare.
  • Pot aparea inflamatii ale pulpei dentare, reactii ale parodontiului apical sau marginal (abcese, granuloame) precum si distrugerea efectiva a structurii dintelui. Exista multe situatii in care apar fracturi spontane ale dintilor de sub lucrarile protetice .

2.Este indicat ca pacientii sa efectueze controlul periodic de 2 ori pe an sau la un an deoarece frecvent apar complicatii precum carii, afectiuni gingivale, granuloame, neinsotite de nici un symptom.

Foarte des, aparitia diverselor complicatii in cavitatea bucala (carii, afectiuni gingivale, granuloame etc.) nu este insotita de nici un semn sau simptom.

Majoritatea acestor afectiuni nu pot fi observate de catre pacient cu ochiul liber dar pot fi detectate de catre medicul stomatolog dupa o examinare atenta.

Ce durata de viata au coroanele dentare?

In general, o coroana dureaza aproximativ 10-15 ani. Din fericire, o coroana din zirconiu poate rezista pe tot parcursul vietii daca este realizata si intretinuta corect. In cazul in care apar fisuri ori se rupe, coroana trebuie inlocuita. De cele mai multe ori coroana este deteriorata din cauza aparitiei cariilor pe sub aceasta ori a problemelor cu gingia. O igiena orala corespunzatoare este importanta pentru mentinerea coroanelor in starea initiala.

Când sunt indicate coroanele dentare?

  • Distrucție majora a dintelui ca rezultat al tratării prin obturații face ca partea sănătoasă din dinte să fie foarte subțire și foarte puțin rezistentă. Simpla obturație ducând la fracturarea pereților subțiri în timpul masticației și compromiterea acestora.
  • Dintele prezintă obturații mari ce trebuie înlocuite, în urma curățării cariilor, pereții rămânând subțiri și prea puțin rezistenți. Se ajunge la situația prezentată anterior.
  • Fractura dintelui datorată unui accident sau a unei fisuri dentare, nu permite restaurarea prin obturații. În asemenea situații, se poate indica și confecționarea unui pivot radicular, care va fi fixat sub coroana dentară și va reface porțiunea distrusă a dintelui.
  • Imbunătățirea aspectului fizionomic al dintelui se referă la situațiile când sunt obturații inestetice, anumite colorații sau schimbări totale a culorii dintelui.
  • Un dinte ce a suferit un tratament endodontic, adică are are „nervul scos”, devine mai puțin rezistent și uneori își poate modifica și culoarea.
  • Coroana pe implant dentar este cea mai folosită restaurare protetică. Prin intervenție chirurgicală inplantul este introdus în osul maxilar sau mandibular, iar după o perioadă de osteointegrare (aproximativ 3 luni) se va confecționa coroana ce va acoperi implantul, cu ajutorul unui bont pretetic infiletat in implant.
  • Elemente de agregare pentru punțile dentare sau pentru sistemele de prindere ale protezelor mobilizabile. Aceasta este una dintre cele mai importante indicații ale coroanelor dentare. În asemenea situații, coroanele dentare vor fi piese importante ale unor lucrari protetice mai întinse.
  • Abraziune sau eroziune dentara, bruxism.

Recomandari pentru prelungirea duratei de viata a coroanelor dentare

  • respectați igiena bucală prin tehnica de periaj corectă;
  • utilizați ața dentară, și nu scobitorile (cele din urmă vor trauma țesuturile înconjurătoare și vor produce inflamarea gingiei);
  • utilizați dușul bucal pentru igienizarea spațiilor interdentare și interimplantare;
  • coroanele dentare, indifferent de materialul din care sunt confectionate, nu au rezistenta dintelui natural sanatos. De aceea, este important sa evitam consumul alimentelor extreme de dure(alune,fistic, coji foarte tari, etc).
  • obiceiul de "scrasnire a dintilor" ( numit bruxism ) poate fi extrem de daunator atat pentru dintii naturali cat si pentru lucrarile dentare. De obicei, in caz de bruxism, apare o abrazie accentuata a dintilor. Pacientii trebuiesa se adreseze cat mai repede medicului daca constata semne ale aparitiei acestei afectiuni. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai repede.

Semnalarea oricarui disconfort medicului stomatolog

  • dureri la nivelul dintilor de sub lucrarea protetica
  • disconfort sau jena in timpul masticatiei : senzatia ca lucrarea este prea inalta, dureri la nivelul muschilor masticatori, dureri la nivelul articulatiilor, aparitia de cracmente sau alte sunete neobisnuite la nivelul articulatiilor
  • inflamatii, sangerari sau retractii ale gingiei
  • lucrarea dentara devine mobila
  • aparitia unui miros neplacut la nivelul lucrarilor dentare
  • lucrarea dentara isi schimba aspectul estetic din diverse motive

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt mici piese aplicate pe suprafata dintelui  in vederea imbunatatirii aspectului acestuia.

Fațetele dentare reprezintă o soluție pentru a avea un zâmbet perfect care arată natural! Ele sunt deosebite ca aspect, durabile în timp și pot nu doar să îți facă zâmbetul mai strălucitor, ci și să corecteze sau să ascundă mici imperfecțiuni (precum dinți ciobiți, spații între dinți, forme diferite alte dinților, ușoare anomalii de poziție).

Fatete dentare

Fațetele dentare îți schimbă radical zâmbetul, și îți oferă mai multă încredere, sunt ușor de întreținut și reprezintă o soluție pe termen lung!! Tratamentul nu este invaziv, nu este dureros și nu durează mult.

Este important de menționat că fațetele dentare nu sunt aplicate pe molari, și nu pot înlocui dinți lipsă. Dinții pe care sunt aplicate trebuie să fie sănătoși, fără probleme cronice sau acute, iar eventualele probleme de sănătate orală vor trebui rezolvate înainte de a efectua tratamentul cu fațete dentare.

Fatetele dentare reprezinta solutia cea mai rapida de a obtine un zambet cat mai estetic. Procesul de fatetare este foarte rapid si mai putin invaziva,necesitand slefuirea dintelui doar pe o fata, comparativ cu protezarea prin coroane dentare, unde slefuirea dintelui implica toate fetele dintelui. Durata de viata a fatetelor este in medie 5-10 ani.

Exista si varianta de fatetare fara slefuire a dintilor, avand insa indicatii mai restranse.

Spre deosebire de coroanele dentare, care sunt confectionate din materiale asemanatoare, acesea sunt mult mai subtiri si acopera doar partea vizibila a dintelui.

Materialele din care pot fi realizate sunt:

  • ceramica presata E-max sau ceramica feldspatica (aplicat strat cu strat)
  • materiale compozite
  • Zirconiu -mai rezistente, dar nu si cele mai estetice.

Spre deosebire de coroanele dentare, care sunt confectionate din materiale asemanatoare, acesea sunt mult mai subtiri si acopera doar partea vizibila a dintelui.

Indicatii fatete dentare:

  • dinti patati in profunzime unde albirea dentara nu da rezultatele dorite
  • coloratie neuniforma
  • dinti cu forma inestetica, foarte ascutiti sau foarte mici, cu spatii intre ei
  • dinti cu forma inestetica, foarte ascutiti sau foarte mici, cu spatii intre ei
  • inchiderea strungaretelor sau a altor spatii

Contraindicatii fatete dentare

  • dinti cu anomalii de structura, carii , obturatii, eroziuni masive
  • ocluzie inversa sau cap la cap (contactul problematic dintre dintii de sus si cei de jos)

Fatetele dentare pot fi realizate atat in laboratorul de tehnica dentara prin tehnologie computerizata, avand o precizie maxima sau direct in cabinet, de catre medic, cu material compozit, fara a fi nevoie de slefuirea dintelui.

Avantajele fațetelor dentare sunt urmatoarele:

  • Zambetul perfect la care ați visat toată viața;
  • Rezultate rapide;
  • Rezistente la pete si traume;
  • Tratament nedureros;
  • De cele mai multe ori procedura este neinvaziva;
  • Nu necesită intretinere speciala;
  • Perfect compatibile cu dinții și tesutul incujurător ( gingiile );
  • Nu sensibilizează dinții.

Proteze dentare pe implanturi

Reabilitarea orala pe implanturi este cea mai rapida solutie pentru o dantura fixa.

Proteza fixa pe implanturi inlocuieste toti dintii de pe arcada si este ancorata de obicei pe 4 sau 6 implanturi prin bonturi protetice care se insurubeaza direct in implanturi. (poza lucrare fix ape implant).

Lucrare pe implanturi

Implanturile dentare nu inlocuiesc doar dintii lipsa, ci mentin suportul osos stabil, suport care daca nu este stimulat(fie prin dinti naturali fie prin implanturi), se degradeaza, se atrofiaza si produce numeroase modificari aspectului fetei, dand o nota caracteristica acestuia de imbatranire.

Materialele din care pot fi realizate aceste proteze sunt variate.

Scheletul poate fi aliaj metalic sau titan. Spre deosebire de metal,titanul a revolutionat domeniul materialelor dentare avand foarte multe avantaje , fiind frezat prin tehnologie computerizata si avand o greutate foarte mica. Peste schelet se monteza dintii care pot fi din ceramica, compozit sau zirconiu.

Protezele mobile scheletate

Protezele dentare scheletate sunt indicate pacientilor carora le lipsesc mai multi dinti, dar care mai au inca suficienti dinti pe care se poate ancora proteza scheletata, prin diverse sisteme:

  • prin sisteme speciale cu capse, magneti, culise sau telescoape, atasate de coroane de invelis;
  • prin crosete turnate in laboratorul dentar, asemanatoare celor din sarma (ale protezelor dentare clasice).
Proteza schelata

Aliajele speciale permit realizarea unei lucrari de dimensiuni reduse, cu o stabilitate mai buna si cu o estetica superioara protezelor dentare mobile obisnuite.

Proteza telescopata cu sisteme telescopice

Protezele cu sisteme telescopice, pentru pacientii la care mai sunt putini dinti ce pot fi utilizati ca si stalpi de ancorare. Ancorarea telescopata consta de fapt din aplicarea pe dintii stalpi a doua coroane de invelis care se imbina perfect. Coroana primara se cimenteaza direct pe bontul dentar, acesta fiind telescopul primar, apoi suprapunem si coroana secundara, care este parte integrata a scheletului metalic, acesta fiind telescopul secundar. Stabilitatea protezei telescopice este determinata de gradul de frictiune dintre coroana primara si cea secundara. Din acest motiv, succesul depinde de adaptarea exacta a celor doua telescoape. Pe termen lung aceasta frictiune poate fi asigurata doar prin realizarea coroanelor respective din metale nobile.

Protezele dentare flexibile sau elastice din silicon

Protezele dentare flexibile sau elastice din silicon, care permit o reconfigurare atunci cand o cere reglarea protezei si a gingiilor pacientului. Aflati mai multe despre protezele elastice aici.

Proteze implanturi

Protezele dentare Kemeny

Protezele Kemeny din materiale acrilice, care au dimensiuni mici si sunt utilizate in cazul lipsei a cel mult trei dinti ai pacientului. Protezele dentare Kemeny reprezinta o solutie provizorie ideala recomandata de medicul dentist pentru ca pacientul sa poata zambi normal in perioada dintre extractia unui dinte bolnav sau faza chirurgicala a implantului dentar pana la atasarea coroanelor dentare definitive. Aceste mici lucrari protetice mobile pot reconstitui fidel intre unu si trei dinti si au fost concepute din motive estetice pentru ca pacientii aflati in asteptarea unor coroane dentare definitive sa poata zambi relaxat, iar viata lor sociala sa nu fie afectata.

Cat costa o proteza dentara moderna?

Avand in vedere tehnologia de ultima generatie, pretul unei proteze mobile moderne este mai ridicat decat costul unei proteze clasice, insa beneficiile pentru pacient pot justifica diferenta de pret. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru protezele dentaremobile.

Scanarea intraorală – Tehnologie nouă de amprentare digitală

Scanarea intraorală reprezintă cea mai inovatoare tehnică de amprentare dentară, deoarece asigură tratamente cu un grad de eficiență și predictibilitate considerabil ridicată, comparativ cu amprentarea clasică.

Cine este
Dr. Drochioi Cristian?

Absolvent Facultatea de Medicina si Farmacie, Iasi

Specializarea chirurgie oro-maxilo-faciala/implantologie

Medic primar la Spitalul Clinic Militar, Iasi

Lector univ. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Ce spun pacienții
Novora

Ne mândrim cu zeci de cazuri rezolvate cu succes și pacienți care ne transmit bucuria prin noul lor zâmbet. Dacă ai fost și tu pacientul nostru, spune-ne cum ne-am descurcat.

Recomand cu toata increderea serviciile Novora: profesionalism, personal amabil, servicii de foarte buna calitate, echipamente de ultima generatie.

  • Ionut
  • 22 noiembrie 2019

Primirea cu multa caldura sufletesca, inteligenta si stdiile de specialitate a medicilor: Drochioi Cristian si Leonte Smarandita, va poate salva si darui cel mai frumos zimbet si sanatos cu multa prec izie va recomand sa cauta-ti clinica Novora.

  • Emilia
  • 12 octombrie 2020

Recomand cu încredere această clinică. Personal primitor și dotări de ultimă generație, iar Dra Doctor Leonte Smărăndița, care s-a ocupat de problemele mele, a dat dovadă de răbdare, profesionalism și dev otament acestei meserii.

  • Ionut
  • 22 noiembrie 2019

Profesionalism, seriozitate, respect fata de pacient!

  • Carmen
  • 17 septembrie 2021

Implanturi dentare
într-o singură zi

SKY Fast & Fixed este un tratament cu implanturi dentare eficiente, cu rezultate vizibile imediat, confirmate de mai mult de 20.000 de pacienți.

programează o consultație